Blog

20 weken echo

Het is ondertussen al weer meer dan 3 weken geleden maar ook ik heb me 20 weken echo gehad.

Ik was erg zenuwachtig en zag er heel erg tegen op dat terwijl de 20 weken echo’s bij Guusje & Saar allebei heel goed waren.

48987162_2216633445024720_5364962937855279104_o

Donderdag 29 nov was het dan zover samen met Robbert ging ik naar het ziekenhuis al snel kwamen ze bij de echo er achter dat het hoofd maar ook de rest van het lichaampje wat aan de grote kant waren maar er werd voor de rest weinig over gezegd de rest werd er naar de volgende gekeken:

• open rug
• te kleine schedel of ontbreken deel van de schedel
• defecten in de buikwand
• afwijkingen aan het skelet
• nierafwijkingen
• waterhoofd
• maagafsluiting
• gat in middenrif
• hartafwijkingen
• lip- of gehemeltespleet

Nadat ze klaar waren met de echo werd alles in de computer gezet en naar het gemiddelde gekeken en toen bleek dat ons meisje toch echt boven het gemiddelde zat met haar hoofd zo dikke week vooruit en haar beentjes een week in eerste instantie dacht ik niets aan de hand dan is ze wat groter maar protocol is dat je dan naar een academisch ziekenhuis wordt door gestuurd en daar schok ik nog al van. Omdat de verloskundige twijfelde en niet echt antwoord kon geven op onze vragen wilde ik graag de mening van mijn gynaecoloog en die gaf toch als advies om toch de echo opnieuw te laten doen in UZ Gent omdat ze daar betere apparatuur hebben en beter kunnen zien wat er precies aan de hand was.

Door de verloskundige werd er een afspraak gemaakt daarna en we konden donderdag 6 december terecht dus moesten we een week wachten.

Nou ik kan zeggen dat het een pittige week was al hielt ik in me achterhoofd dat ze voor de rest niets mis was met ons meisje en tja wat kan je doen tegen een grote baby/

De week er op ging ik samen met Robbert naar Gent om daar opnieuw een echo te laten maken , ik ben in een ver verleden wel eens bij UZ Gent geweest maar jeetje wat is dat een groot ziekenhuis vond het net een klein dorp waar je zo in kan verdwalen. Na ons aangemeld te hebben gingen we naar de afdeling toe waar we al snel geholpen werden en ja daar hebben ze echt betere apparatuur want we konden zowat de ribben tellen bij ons meisje na een half uur kregen we de uitslag van een hele aardige arts ,hij gaf aan dat inderdaad ons meisje aan de grote kant is maar echt niet te groot en het kan ook te maken hebben met me zwangerschapsdiabetes. Daardoor kan het zijn als ze zo blijft groeien dat ze eerder gehaald gaat worden ( wat ik niet erg zou vinden).Wel is het zo dat ik met 24,28,32,36 weken een groei-echo krijg gewoon in Terneuzen om te kijken hoe ze groeit.

Met een gerust hart gingen we dus naar huis blij dat alles goed was , ondertussen ben ik al weer bijna 24 weken zwanger en voel haar af en toe ook al schoppen ondanks dat zal ik pas gerust zijn als de zwangerschap voorbij is en dat ik dat kleine meisje op me buik heb liggen gezond en wel

23-12-18

De December van the green guide

Op de site van melissaschrijft kwam ik deze leuke green guide voor december tegen

Zou je iets over jezelf kunnen vertellen?

Mijn naam is Naomi Dellaert-De Decker ben 33 jaar en woon in de Zandstraat in de province Zeeland, ik ben getrouwd met Robbert en moeder van Guusje & Saar en zwanger van onze derde dochter in het dagelijks leven werk ik als Verzorgende IG in de zorg

Wat is favoriete pepernoot smaak, en wanneer liggen ze in huis?

Dit jaar heb ik het overgeslagen ivm zwangerschapdiabtes maar normaal hoe ik erg van pepernoten het liefst de gewone en durf ze al te kopen zodra ze in de winkel liggen

Vieren jullie sinterklaas?

Ja we hebben sinterklaas gevierd één keer bij me schoonouders met alle neefjes en één keer thuis op 5 dec

En word er thuis de schoen gezet, zo ja hoe vaak?

Ja ongeveer 3 keer tussen dat sinterklaas aankomt in Nederland en 5 December

Is er een budget voor cadeautjes voor sinterklaas en kerst?

Ik koop meestal al de eerste cadeautjes in okt/nov als ik iets leuks zie in de aanbieding

Versier je je huis met kerst?

Ja altijd al de dag nadat de sinterklaas naar Spanje is

Echte of neppe boom?

We hebben een neppe boom dit vind ik makkelijker met een hond en kind

Waar vier je de feestdagen?

Eerst kerst wel dan ben ik alleen met Guusje en tweede kerst gaan we altijd naar me schoonouders

6558696267_5d02b6104c_z

Wat is je favoriete kerstlied en waarom?

Ik heb niet echt een favoriet maar vind het heerlijk om ze te beluisteren in de auto dan kom je gelijk in de stemming

Word er nog kerstkaarten verstuurd?

Ja elk jaar verstuur ik ze nog trouw naar iedereen

Wat staat er op het menu dit jaar?

Das altijd nog een verassing

Koop je nog nieuwe kleding voor kerst?

Ja maar alleen voor Guusje

Maken jullie zelf oliebollen, kniepertjes of spekkedikken?

Nee ik koop ze altijd

Kopen jullie vuurwerk of kijk je liever?

Ik kijk liever er naar heb nog nooit vuurwerk afgestoken

Heb je goede voornemens voor 2019?

Een gezonde baby in maart/april

16-12-18

Zwangerschapdiabtes

Met 16 weken kreeg ik van de gynaecoloog te horren dat ik een suikertest moest doen, dit houdt in dat je bloed moet laten prikken nuchter daarna een suikerdrankje drinken 2 uur wachten, je mag in de tussen tijd niets doen en moet in het ziekenhuis blijven .

Je snapt ook wel dat een lange twee uur waren ik ben er door gekomen met Videoland en Netflix op me telefoon te kijken.

De week er na kreeg ik van de gynaecoloog de uitslag dat me bloedwaarde te hoog waren en dat ik door verwezen werd naar de diabetes verpleegkundige en  een diëtiste waar ik de week er op al bij te recht kon gelukkig.

Bij de diabetes verpleegkundige kreeg ik een kasje waarmee ik twee keer per week me bloedsuiker mee moest meten en aan de had daarvan gingen ze kijken of ik daadwerkelijk ook zwangerschapsdiabetes had.

Daarna moest ik naar de diëtiste waar ik te horen kreeg welke etenswaren ik beter kon laten en wat ik al dacht dat waren dus vooral lekkere dingen maar ja het was voor een goed doel dus ik let nu dagelijks netjes op me eten en laat de gebakjes op verjaardagen aan me voorbij gaan.

123-zw-buik-diabetes-spuit-05-15

Eenmaal thuis ben ik gaan opzoek wat zwangerschapsdiabetes eigenlijk inhoud en kwam achter het volgende:

Wie loopt meer risico op zwangerschapsdiabetes?

Je loopt meer risico op zwangerschapdiabetes als:

  • je al eerder zwangerschapsdiabetes hebt gehad ( had ik niet )
  • je eerder een baby kreeg van meer dan 4500 gram ( Beide kinderen wogen onder of rond de 2000 gram )
  • je veel te zwaar bent (BMI 30 of meer), al voor de zwangerschap (helaas ben ik wel)
  • je wel eens een miskraam hebt gehad ( geen miskraam maar helaas wel stil geboorte)
  • je een vader, moeder, broer of zus hebt met diabetes type 2 ( mijn moeder had het)
  • je van Hindoestaanse, Marokkaanse of Turkse afkomst bent ( nop)
  • je cholesterol of bloedsuiker te hoog zijn ( nooit geweten )

Vrouwen met een extra risico op zwangerschapsdiabetes krijgen vaak een bloedonderzoek om te kijken of de bloedsuiker te hoog is. Dat gebeurt meestal in de 24 tot 28ste week van de zwangerschap. Heb je al eerder zwangerschapsdiabetes gehad, dan krijg je soms eerder een test, bij 16 tot 18 weken.

Mij is vertelt dat de baby groter kan zijn en het daarom kan gebeuren dat de gynaecoloog besluit de baby eerder te halen en je een grote kans heb op een keizersnede wat voor mij niet uit maakt omdat ik al eerder 2 keizersnede heb gehad wordt dit zoiezo een keizersnede.

Nu ben ik 5 weken en er is gebleken dat ik daadwerkelijk zwangerschapsdiabetes heb en slik ook twee keer per dag medicatie om me bloedsuikers laag te houden mocht dit niet het geval zijn dan zit er niets anders dan over te stappen naar insuline spuiten al hoop ik dat ik dat zo lang mogelijk kan uit stellen met behulp van de medicatie en dieet.

bron: https://www.diabetesfonds.nl

09-12-18

 

17 november 2018

images

Vorige week was het precies een jaar geleden dat Saar ter wereld kwam, dus zouden we eigenlijk een feestje vieren want ze zou 1 jaar worden.

Al weken zag ik op tegen deze dag en wilde hem het liefst overslaan maar ja dat kon helaas niet.

Ik had zoveel plannen in me hoofd om op die dag te doen zoals naar het strand gaan ballonnen op laten enz… maar toen het zo ver was had ik eigenlijk nergens zin in.

Het is een heel zwaar jaar geweest en nog steeds heb ik moeite met het accepteren dat Saar overleden is.

SELECTIE Saar Dellaert (20171117_EW43136) PHOTO Make A Memory (2).jpg

Tuurlijk gaat het beter dan een jaar geleden en ik heb ook zeker af en toe weer kunnen genieten want ondanks dat ik erg verlang om bij Saar te wezen, ben ik niet alleen moeder van haar maar ook van Guusje en voor haar gaat het leven gewoon door en moet ik een moeder voor haar wezen die niet altijd down en verdrietig is maar ook lol met haar kan maken.

Daarbij komt ook nog eens dat er weer een klein meisje in mij buik zit die ook alle liefde kan gebruiken en wil ik me daar op focussen en hopen dat het dit keer wel ons gegund is.

Maar ook al gaat me leven door er zal altijd een stukje van mijn hart zijn omdat we Saar zijn kwijt geraakt

25-11-18