Mummyinterview met Nicki

Hoi Nicki leuk dat ik je mag interviewen vertel eens wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven.

Mijn naam is Nicki Yoshihara, ik ben 41 jaar oud en moeder van een dochtertje van 4 jaar. Ik heb een eigen bedrijf in Tokio waar ik rondleidingen organiseer voor toeristen. Het heet Tokiotours en bestaat nu ruim 5 jaar. Ik doe het momenteel samen met een partner in Japan die een beetje een vliegende keep is voor mij. Zij doet de dagelijkse zaken en ik PR, sales en social media. Ik woon nu 7 jaar in Tokio en ben daar heen verhuisd omdat mijn man dat graag wilde. Hij is Japanner, maar was als babietje met zijn ouders naar Nederland toe gekomen omdat zijn vader uitgezonden werd. Het was zijn droom om een tijdje in Japan te wonen en te werken en zien hoe dat is. Ik dacht in eerste instantie dat het eenvoudig zou zijn om een baan daar te vinden, maar de realiteit bleek anders. Uiteindelijk heb ik zelf een bedrijf opgericht waarbij ik in eerste instantie zelf rondleidingen gaf. Nadat ik zwanger werd, viel me dat steeds zwaarder en heb ik de tours overgedragen aan anderen en mensen daarvoor aangenomen

Hoeveel kinderen heb je, hoe heten ze en wat is hun leeftijd?

zie vraag 1

Hoe oud was je toen je moeder werd?

Toen ik 34 jaar was wilde ik graag moeder worden. Helaas lukte het toen niet meteen, maar uiteindelijk toen ik 36 jaar was werd ik zwanger en op mijn 37e werd ik moeder.

Hoe combineer je het moederschap met je dagelijks leven?

Mimiko gaat wel voor op alles in mijn leven. Ik vind haar ontwikkeling super belangrijk. Ik werk dan ook relatief weinig en doe dat meer een beetje er omheen aangezien ik veel tijd besteed met het brengen en halen van Mimiko naar dingen. Mijn man werkt heel veel en is vaak erg laat pas thuis. Gemiddeld eet hij maar 1 avond door de weeks mee met ons en de rest van de week komt hij pas thuis als Mimiko al slaapt. We hebben ook geen familie in de buurt wonen in Tokio, dus in principe moet ik veel zelf doen wat betreft de zorg voor Mimiko en heb ik weinig mogelijkheid om familie of vrienden om hulp te vragen.

image1 (3)

Gaat jou kindje naar de opvang of gaat die naar opa & oma toe?

Vanaf dat mijn dochter 8 maanden oud is gaat ze naar een internationale school. In eerste instantie 2 ochtenden in de week voor 2,5 uur per keer en langzaam heb ik dat uitgebreid. Voor een Japanse opvang kwamen we helaas niet in aanmerking, omdat ik onregelmatig werk. Om naar een “hoikuen” te kunnen, moet je minimaal 3 dagen vast werk hebben en bij mij wisselde het nog wel eens. In april t/m oktober kan het super druk zijn, maar meestal is het in het najaar wat rustiger. Dan krijg ik al wel nieuwe aanvragen binnen via reisbureaus voor tours in het voorjaar, aangezien iedereen wil komen tijdens de kersenbloesemtijd, maar qua tours zelf is het in de wintermaanden meestal niet zo druk.

Wat vind je leuk aan moederschap zijn?

Het leuke aan moederschap is om te zien hoe zo’n klein hummeltje zich in een eigen persoonlijkheid ontwikkeld. Zelfs bij babies kun je al vaak iets zien over het temperament. Nu dat mijn dochtertje zich aardig verbaal uit kan drukken lig ik soms helemaal dubbel om haar. Ze kan van die grappige uitspraken doen

Welk cliché over moeder zijn klopt?

Wat wel klopt is dat je moedergevoelens echt heel sterk zijn en dat je voor je kind door het vuur wil gaan. Ook wil je ze uiteraard de kansen en mogelijkheden bieden die je zelf niet hebt gehad en te zorgen dat ze de kans heeft om zich te ontwikkelen tot het mens wat ze zelf graag wil zijn.

Eerder vroeg ik aan je wat je leuk vind aan moederschap maar wat vind je moeilijk aan het moederschap?

Wat soms wel eens lastig is aan het moederschap is dat het voor altijd is. Je kunt een kind niet even in de kast zetten of op het “uit knopje” drukken. Ook op de dagen dat je zelf niet zo lekker in je vel zit, moe bent of misschien zelfs ziek, dan heb je nog wel een kind wat zorg en aandacht nodig hebt.

Welke dingen wil je je kind zeker mee geven?

Een aantal normen en waarden die mijn moeder mij heeft bijgebracht vind ik wel erg belangrijk om mee te geven aan mijn dochtertje. Op tijd komen was altijd erg belangrijk voor mijn eigen moeder en dat wil ik haar ook meegeven. Verder doen wat je belooft. Mensen moeten op je aan kunnen en als je A zegt, dan moet je ook B zeggen. Als je niet zeker weet of je iets waar kunt maken, dan vind ik het beter om geen belofte te maken, maar om te zeggen dat je er naar gaat kijken, het in overweging neemt oid. Als ik iets beloof aan Mimiko dan doe ik het dan ook altijd. Verder vind ik eerlijkheid belangrijk. Ze is nu op een leeftijd waarop ze veel vragen stelt. Ik probeer al haar vragen zoveel mogelijk te beantwoorden en haar niet met een kluitje in het riet te sturen. Onlangs overleed mijn moeder na een slopende ziekte van jaren. Ik vond het belangrijk dat ze bij de begrafenis zou zijn zodat ze het overlijden een plekje kon geven en het verlies kon verwerken. Ik wil de dingen niet mooier maken dan ze zijn. Ik heb haar ook niet gezegd dat oma een ster is geworden of een engeltje of dat ze in de hemel is.

Heb je nog advies voor andere moeders?

Neill deGrasse Tyson (hij is een astro natuurkundige en bekend van tv, radio en zijn boeken) was een keer gevraagd of hij zijn kinderen liet geloven in de tandenfee, sprookjes, monsters, de kerstman en dat soort zaken. De discussie ging erover of je altijd eerlijk moest zijn en kinderen de kans moet ontnemen om met hun fantasie aan de loop te gaan en overal kabouters te zien, of dat je hen moet vertellen dat dit allemaal niet bestaat. Neill had wel een heel goed antwoord vond ik en ik wil daar zelf ook iets mee doen. Hij zei dat hij voor beide opties niet koos. Zijn insteek was om kinderen vragen te laten stellen, en om zelf vragen terug te stellen, zodat ze zelf de gelegenheid hebben om uit te vinden of er zoiets is als een kerstman, of dat het gewoon een man is die verkleed is en je ouders stiekem de kadootjes kopen en neerleggen. Hij wilde zijn kinderen meegeven dat ze niet klakkeloos moeten geloven wat ouders zeggen of alles aan hen moeten vragen als ze iets niet weten, maar dat zij zelf, op zo’n objectief mogelijke wijze, moeten uitvinden hoe dingen in elkaar steken en wat de waarheid is. Dat vond ik zo’n mooi antwoord, dat ik met Mimiko iets soortgelijks wil doen.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s