Daddy Interview met Roland

1. Hoi Roland leuk dat ik je mag interviewen vertel eens wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven.

Ik ben (nog) in dienst als fractiemedewerker bij de SP Tweede Kamerfractie in Den Haag. Op dit moment nog herstellende van een burn-out en depressie en aan het oriënteren op ander werk. Op http://www.puntkommaarop.nl schrijf ik hier blogs over.

2. Hoeveel kinderen heb je, hoe heten ze en wat is hun leeftijd?

Twee. Een meid (Robin)van 22 jaar en een jongen (Malik) van 16 jaar.

3. Hoe oud was je toen je vader werd?

Ik was 24 en 30 jaar.

4. Hoe combineer je het vaderschap met je dagelijks leven?

Tijdens het opgroeien van Robin was ik zelfstandig supermarktondernemer en maakte uren van 80 -100 uur per week. De momenten dat ik thuis was probeerde ik zoveel tijd te besteden aan de kleine meid. Maar ze kwam ook regelmatig op de zaak met mama. Dus ik zag ze in ieder geval heel regelmatig. Malik is geboren in hetzelfde jaar dat ik mijn zaak noodgedwongen moest verkopen. Ik was dus qua werkuren niet zoveel meer afwezig.

29214531_1693626360683634_4324259075167743576_n

5. Gaat jou kindje naar de opvang of gaat die naar opa & oma toe?

Ze zijn allebei zowel naar de kinderopvang als naar opa en oma toe geweest. Mama was werkzaam in de kinderopvang dus ze konden mee naar het werk maar wel in een andere groep, uiteraard. De eerste anderhalf jaar van Robin is mama bewust thuis gebleven. Maar ook toen ging Robin al wel regelmatig naar opa en oma voor de broodnodige rust van mama.

6. Wat vind je leuk aan vaderschap zijn?

Heel eerlijk gezegd…..als het aan mij gelegen had waren er geen kinderen gekomen. Maar ik had het, achteraf, niet willen missen. Een van de leuke punten is het zien opgroeien van een klein hummeltje mens tot een inmiddels volwassen en bijna volwassen persoon. Die eerst met een aantal dingen zoiets hadden van “ja ja papa, je lult wel lekker maar ik geloof je niet echt en doe het anders.” En dat ze later zeggen: ”die ouwe had toch wel gelijk.” (Ook wel eens niet hoor 😉 )

7. Welk cliché over vader zijn klopt?

Ik ben niet zo van de clichés. Maar als ik er dan toch 1 wil noemen is dat het je een ander mens maakt. Dat je andere verantwoordelijkheden voelt en hebt.

8. Eerder vroeg ik aan je wat je leuk vind aan vaderschap maar wat vind je moeilijk aan het moedervaderschap?

Ik vond het de eerste jaren (van de oudste) lastig om mijn ‘vrije’ leventje los te laten. Even spontaan naar de bios of naar de stad was er niet zo makkelijk meer bij. Wat ik wel altijd lastig gevonden heb was het ziek zijn van 1 van de 2. Vooral het machteloze gevoel.

9. Welke dingen wil je je kind zeker mee geven?

Verantwoordelijkheid, zowel voor zichzelf als voor anderen en de aarde. (Zelf)compassie, balans houden op alle vlakken en empathie.

10. Heb je nog advies voor andere vaders?

Laat je vooral niet gek maken door verhalen en voorbeelden van anderen. Vaar je eigen koers. En durf eens “nee” te zeggen tegen zowel jouw kind(eren) als tegen mensen die het allemaal beter denken te weten. Twijfel is heel natuurlijk. Twijfelen aan jezelf, aan je partner aan het kind. Praat over jouw gevoelens en krop of sluit het niet op. Dat gaat zich een keer wreken. Door ook eens “nee” te zeggen houd je tijd voor jezelf. Nee dat is niet (altijd) egoïstisch maar broodnodig.( Dit geldt zeker ook voor de mama’s 😊 ).

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s