Mummy interview met Karin

thumbnail_ma en evi 2

Hoi Karin leuk dat ik je mag interviewen vertel eens wie ben je en wat doe je in het dagelijks leven.

Hoi, ik ben Karin (bijna 50) en ik woon samen met mijn vriend Mario (47) in Axel, Zeeuws-Vlaanderen (NL). We hebben drie katten: Gypsy, Boef en Ozzy. Ik werk al 27 jaar in de mode en het verveelt nog steeds niet. Daarnaast schrijf ik op mijn site www.xbyka.com., een site voor 40+ers waarop ik allerlei onderwerpen bespreek: gezin, mode, lifestyle, beauty etc.
Hoeveel kinderen heb je, hoe heten ze en wat is hun leeftijd?
Mijn bonuszoon Yannick (20) woont bij ons. En samen met mijn vriend heb ik
 een dochter, Evi (11).
Hoe oud was je toen je moeder werd?
Ik was 38 toen ik mijn eerste en enig kind, Evi, kreeg. Omdat ik al wat ouder was, heb ik van tevoren verschillende tests laten doen. Het risico op een ernstige afwijking bij het kind is sterk aanwezig op deze leeftijd. Maar zowel de baby als ik, waren in prima gezondheid.
Hoe combineer je het moederschap met je dagelijks leven?
 In het begin vond ik het best moeilijk dat mijn leven zo veranderd was. Ik kreeg het maar niet voor elkaar om mijn werk, het moederschap en het huishouden te combineren. Het heeft twee jaar geduurd tot ik alles onder controle had en ik een goed ritme gevonden had. Ik maak me gewoon nergens meer druk om. Dat scheelt een hoop.
Gaat jou kindje naar de opvang of gaat die naar opa & oma toe?
Ik ging van full time naar 4 dagen werken. Toen Evi baby was, ging ze één dag naar opa en oma, één dag kwam andere oma thuis oppassen en ging ze één dag naar het kinderdagverblijf. Op zaterdag was het ‘papadag’. Nu ze tiener is, gaat ze nog steeds vaak naar opa en oma na school. Daar haalt mijn vriend haar op na zijn werk.
thumbnail_ma en evi 3
Wat vind je leuk aan moederschap zijn?
Als je (nog) geen kinderen hebt, weet je niet hoe speciaal het is om moeder te zijn. Het is echt onvoorwaardelijke liefde van jou naar het kind en andersom. Dit gevoel kende ik hiervoor nog niet. En trots dat ik ben op mijn kleine meid! En mijn kleine meid zal het blijven, ook al is ze straks volwassen en twee koppen groter dan mij
Welk cliché over moeder zijn klopt?
Het cliché “Geniet er van want het gaat zó snel!” is dus echt waar he. Zelf verander je niet heel veel meer vanaf een bepaalde leeftijd. Maar kinderen, die gaan zo hard! Kijk maar eens naar foto’s van toen ze baby waren, en dan een paar maanden later, wat een verschil. Of wanneer ze voor het eerst naar school gaan. Een schooljaar is zo om. Een jaar is niks. En voor je het weet gaan ze naar groep 8, zoals mijn dochter. Het gaat veel te snel…
Eerder vroeg ik aan je wat je leuk vind aan moederschap maar wat vind je moeilijk aan het moederschap?
Opvoeden gaat niet vanzelf. Bij mij toch niet in ieder geval. Het is best hard werken. En veel geduld hebben. Nu dat ze tegen de puberteit aanloopt, wordt het alleen nog maar lastiger. Af en toe moet ik haar eens flink aanpakken maar dat vind ik moeilijk. Dat ligt niet zo in m’n aard. Maar continu er bovenop zitten, ook al is ze soms heel brutaal, is ook niet de manier vind ik. Ach, opvoeden is voor iedereen anders. De enige goede manier is jouw eigen manier. Zo ben je. Dat past bij je.
Welke dingen wil je je kind zeker mee geven?
Nu mijn dochter wat ouder wordt, begint ze dingen echt te begrijpen. Ik vind het belangrijk dat ze respect heeft voor iedereen. Pesten mag niet. Nooit! En een beetje milieubewustzijn meegeven vind ik ook belangrijk. Planten, bomen, dieren. De aarde is niet van mensen alleen. Gelukkig is mijn dochter anti-pesten en begrijpt ze al heel goed wat de mens allemaal verkeerd doet voor het milieu. En een grotere dierenvriend is er niet. Ze houdt van álle dieren.
Heb je nog advies voor andere moeders?
Toen ik bijna moeder werd en pas was, las ik van alles over het moederschap en opvoeding. Álles over hoe het hoort. Anderen kwamen met veel goede adviezen en ik nam alles in me op. Het werd zo erg dat ik aan mezelf ging twijfelen of ik het allemaal wel goed deed. Iedereen bemoeide zich er ook mee vond ik. Dat was niet goed.
Mijn goede raad is dus: Trek je niks aan van anderen. Lees niet te veel. Je bent moeder en jouw manier is de beste. Vraag je (schoon)moeder hoe zij bepaalde dingen deed als je het even niet meer weet. En geniet van je kleintje. Want het gaat zó snel!  😉
thumbnail_ma en evi 1

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s